Si të ndihmojmë fëmijën të rritet?

Si të ndihmojmë fëmijën të rritet?

Vëzhgimi i rritjes së fëmijës në vitet e para të jetës është ndoshta faza më e veçantë e rritjes së tyre. Fëmijët e vegjël janë unik dhe në dy vitet e para të jetës fitojnë aftësi të reja me një shpejtësi të habitshme. Çdo ditë mësojnë gjëra të reja, shfaqen sjellje të reja dhe manifestohen reagime të ndryshme. Aspekti më interesant është që çdo fëmijë zhvillohet me një ritëm të ndryshëm.

Zhvillimi normal lejon të kuptojmë aspektet të ndryshme të sjelljes. Ndonjëherë fëmijët adoptojnë sjellje zhgënjyese, por që zakonisht bëjnë pjesë në një zhvillim normal. Pavarsia, ankthi shkëputjes apo xhelozia janë disa nga pikat që përbëjnë bazën e shumë ndryshimeve gjatë zhvillimit që ndikojnë dukshëm mbi sjelljen e fëmijës.

Megjithatë fëmijët duhen inkurajuar të përballen me sfida që i përshtaten moshës dhe që i lejojnë të ekplorojnë dhe eksperimentojnë botën gjatë fitimit të aftësive të reja. Mbështetja dhe inkurajimi për tu rritur dhe për të zgjeruar horizontet bëjnë që ata të kenë një siguri më të madhe tek vetja.

Çfarë ndodh në javët e para të jetës së fëmijës?

Të porsalindurit, megjithëse kanë një kontroll të pakët të muskujve dhe nuk janë në gjende të ngrënë kokën, janë të aftë të shohin atë çka i rrethon, duke reaguar ndaj personave, tingujve, ngjyrave, dritës dhe formave. Shohin me kënaqësi fytyrat e njerëzve dhe madje ndonjëherë ndërveprojnë me objekte të shndritshme në lëvizje. Foshnjave duhet tu flasësh dhe mundësisht të luash me to duke i argëtuar. Javët e para janë ato që vendoset lidhja me familjen, prandaj është e nevojshme një sasi e madhe kohe për t’i ushqyer, ndërruar si dhe për të qëndruar me fëmijën. Mbas 6 javësh, foshnjat, janë gjithmonë e më shumë në gjëndje të reagojnë në mënyrë pozitive dhe të gjallë ndaj tingukve, fytyrave e kështu me rradhë. Megjithëse të sapo lindur ata asimilojnë gjithçka ndodh rreth tyre, thjesht nuk janë në gjëndje të përgjigjen. Disa prej tyre lëshojnë tinguj ( gugat e para ) dhe buzëqeshin ndaj fytyrave të njerëzve. Fëmijët janë në gjëndje të ndjekin më mirë objekte me ngjyra të shndritshme dhe bëjnë tentativat e para për t’i kapur gjërat. Por nuk janë ende në gjëndje t’i mbajnë në duar apo të luajnë me to.

Në këtë fazë, foshnjat flenë vazhdimisht, por edhe reagojnë tepër dhe bëjnë zhurmë, kryesisht si reagim ndaj veprimeve të të rriturve. Tashmë ata janë më pak pasivë ndaj situatave, pozicioneve dhe nevojave.

Kur fillon foshnja të ndërveproj me ambientin me vetëdije?

Që 4 muajsh fëmijët e përmirësojnë mjaft kontrollin muscular dhe ndërveprimin fizik me ambientin. Në këtë moshë fëmija është në gjëndje të shohi duart, kërkojnë të kapin gjëra. Bëhen gradualisht të aftë të qëndrojnë drejtë vetë, kur dikush i merr në krahë ose vendos në karrocë. Në këtë periudhë, fëmija është në gjëndje të ndryshojë pozicionin, por shpesh nuk e kupton ç’po i ndodh, trembet dhe fillon të qajë. Fillon të japi sinjalet e para që do të qëndrojë në këmbë, megjithëse kuptohet që nuk mund ta ndërmarr këtë inicativë pa ndihmë. Kontrolli dhe njohja më e mirë e vetes, bën që fëmija të argëtohet dhe vetë dhe njëkohësisht janë më të vëmendshëm dhe aktivë ndaj ç’ka ndodh rreth tyre. Interesi përqëndrohet më shumë tek njerëzit : bëhen më të afruar me familjarët dhe ndodh të reagojnë ndaj tyre me shprehje dhe tinguj të ndryshëm. Prandaj nisin të lëshojnë tinguj konstant dhe belbëzojnë  ose sepse zhurma i kënaq ose për të marrë një përgjigje nga dikush. Më shumë fëmijët ndërveprojnë me personat që luajnë me ta, që u flasin, u këndojnë apo ‘i përqeshin’.

Përse qan fëmija dhe si mund ta pushojmë atë?

Ideale për shumë prindër do të ishte që fëmijët e tyre të mos qanin kurrë. Por e qara është e vetmja mënyrë komunikimi që i porsalinduri i dërgon personave që kujdesen për të. Dhe është i aftë të qaj në mënyrë të ndryshme për të komunikuar nevoja të ndryshme. Foshnjat nuk qajnë asnjëherë pa asnjë motiv : po të zbulojmë se për çfarë kanë nevojë dhe t’ja plotësojmë, e qara pushon. Por në rastet kur fëmija qan dhe nuk mund ta qetësojmë, është shumë e vështirë për të reaguar me qetësi. Në situata të tilla, prindërit ose kujdestari fëmijës, fillon të përjetoj stress, ndjehen të padobishëm dhe në fund edhe nevrikosen. Ky nervozizëm rritet dhe nëse nuk janë në gjëndje ta kontrollojnë, i rrituri nuk ështëë në gjëndje të trajtojnë me qetësi foshnjën, prandaj përcjell gjëndjen e rënduar emocionale dhe fëmija qanë gjithmonë e më shumë.

Më poshtë po përmendim disa nga shkaqet e të qarit të foshnjave dhe sesi mund ti gjejmë përgjigje pyetjeve : Çfarë ka fëmija? Ç’duhet të bëj unë?

Përse qanë i porsalinduri :

  • foshnja fle i qetë ditën dhe natën, qëndron zgjuar vetëm gjatë kohës që ushqehet dhe pastrohet
  • qan kur i afrohet koha për të pirë, kur ka uri
  • qan kur është i lagur, ndotur
  • qan kur veshmbathja e shtrëngon tepër ose e ngacmon në pjesë të trupit
  • qan kur ka formim gazrash në zorrë
  • qan kur nuk mbahet rregull në ushqyerje ose kur ushqyerja është e tepërt ose e pakët
  • qan kur mësohet të lëkundet ose të mbahet në krahë
  • qan kur është sëmurë, sidomos kur ka temperaturë

Nëse i keni marrë në konsideratë gjithë këto shkaqe dhe i qari nuk pushon, provoni të përdorni një nga teknikat e mëposhtme :

  1. Tingujt ritmikë : mundohuni të gjeni regjistrime që riprodhojnë rrahjet e zemrës apo të një muzike ritmike dhe të ulët ( të tipit ninulla ), duke u siguruar që të mos mbarojë përpara se fëmijën ta ketë zënë gjumi.
  2. Lëvizje ritmike : të ecësh bashkë me fëmijën në krahë ose duke e tundur brenda në karrocë. E rëndësishme është të gjesh ritmin që atij i pëlqen, që sipas kërkimeve është rreth 60 lëvizje në minutë.

Prindërit e rinjë duhet të përvetësojnë informacionet rreth foshnjave dhe të mundohen të mbajnë nën kontroll frikën dhe merakun e tepërt, sa herë janë në kujdestari të drejtëpërdrejtë të fëmijës por edhe në rastet kur kanë ndihmë nga familjar ose kujdestar fëmijësh. Nëse foshnja trajtohet më vëmendje dhe qetësi, ndërveprimi midis tyre dhe prindërve do të jetë më i thjeshtë dhe më i lehtë! Shijojini bebat tuaj duke mbajtur nën kontroll frikën.

 

Burimi : “Manual per sherbimet ne familje”, Sevim Arbana

NA NDIQNI NE FACEBOOK

Klientë të kënaqur

Xhulieta Kertusha
Xhulieta Kertusha
2022-04-12T09:18:59+0000
Sherbim i shkelqyer dhe shume profesional. Faleminderit “Ndihma Plus”!
Viktor Azzurro
Viktor Azzurro
2022-02-14T16:21:13+0000
Usufruisco del servizio di pulizie fornito da questa Agenzia e devo dire che sono molto professionali, precisi ed... attenti alle esigenze dei clienti. Il lavoro viene svolto velocemente, è ben coordinato. La persona di riferimento è sempre in contatto con il cliente.As one of Ndihma+ clients I can say that their cleaning service is very professional, fast and well-coordinated. The staff are polite, always in contact with the client and ready to help. Definitely would recommend them to others.read more
Dori Guxo
Dori Guxo
2021-07-02T12:12:11+0000
Ndihma plus - sherbimi me i mire ❤️
Enida Veshi
Enida Veshi
2020-06-23T07:28:05+0000
The best company, bravo 👏👏👏
Alexander ZS
Alexander ZS
2020-05-21T07:59:22+0000
I had an exceptionally wonderful experience with this company, particularly the boss, Katie, whom I was in... communication with. She speaks English fluently, responds quickly, and most importantly is efficient and responsible with incredible customer service skills. The cleaning itself is top notch and Katie will make sure it is done to your standards. I highly recommend all Albanians and internationals to contact this company for your cleaning needs. I look forward to using their services again in the future.read more
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
2020-02-18T13:11:21+0000
I meriton te ***** yjet zgjidhje e mire e shpejte e sakte jua sygjeroj dhe ju familje te interesuar ne cdo fushe qe... Agjencia Operonread more
Erblina Shahini
Erblina Shahini
2019-06-22T10:59:09+0000
Jam shume e kenaqur nga sherbimi profesional qe kam marre nga Ndihma. Sherbim i perkushtuar, me korrektesi dhe me staf... serioz. Shume faleminderit Valbona dhe Keti.read more
Mirela Spahiu
Mirela Spahiu
2019-01-31T12:39:31+0000
Ju falenderoj pa mase.Shpejtesi dhe impenjim ne maksimum perkundrejt kerkesave.Fale jush familja ime gjeti nje ndihme... ne kohe rekord.Ju uroj pune te mbare vajzaread more
Albana Cela Corja
Albana Cela Corja
2019-01-05T11:07:10+0000
Sherbim cilesor, i keshillueshem per kedo qe ka nevoje per ndihme ne punet e shtepise .
Julia Done
Julia Done
2018-12-03T09:39:19+0000
Shume e kenaqur me stafin tuaj, kam gjetur seriozitet , pergjegjshmeri dhe jeni nje zgjidhje shume e mire per cdo... person qe kerkon ndihme�read more
Klea Biba
Klea Biba
2018-11-19T19:19:05+0000
shume e kenaqur nga puna ,komunikimi dhe pergjegjshmeria.👏👏
Kozi Aliaj
Kozi Aliaj
2018-07-24T12:42:41+0000
Te shkelqyer, te pergjegjshem dhe shume profesional.
Olta Oli OS
Olta Oli OS
2018-06-13T11:20:32+0000
Sherbim shum i mir gjithashtu dhe nje staf shum i perkushtuar..
Valbona Gjonaj
Valbona Gjonaj
2018-06-13T11:13:14+0000
Sherbim i shkelqyer, staf i perkushtuar! Eshte agjensia e duhur per sherbime pastrimi dhe kujdesi ndaj femijeve dhe... moshes se trete...:)read more
Meri Gurabardhi
Meri Gurabardhi
2018-06-11T12:59:57+0000
Sherbim i shkelqyer me nje staf te pergjegjshem dhe profesional. Jam asistuar disa here nga kjo agjensi dhe gjithmone... sherbimi ka qene maksimal. Komplimenta te vecante per Ketin. Flm Ndihma Plus!read more
Franklin Luarasi
Franklin Luarasi
2018-06-02T12:46:47+0000
Drita Malo
Drita Malo
2018-02-04T21:52:43+0000
Enida Ismaili
Enida Ismaili
2018-02-03T09:14:31+0000
Meri Bala
Meri Bala
2018-02-03T08:59:17+0000
Nilda Nika
Nilda Nika
2017-10-26T06:12:56+0000
Sherbim i mire, staf korrekt dhe cmim i arsyeshem.
Klaudia Biba
Klaudia Biba
2017-10-25T10:13:31+0000
Shume e kenaqur per pastrimin e zyres nga stafi juaj
Oltion Mihali
Oltion Mihali
2017-10-25T10:12:05+0000
Stevi Stevja
Stevi Stevja
2017-10-25T09:55:13+0000
Sherbim shume i mire dhe staf korrekt. Nje agjenci qe e rekomandoj te te gjitha miket e mia dhe jo vetem
Dritan Ziu
Dritan Ziu
2017-08-28T14:28:54+0000
Nicko Nicko
Nicko Nicko
2017-08-22T15:14:29+0000
Mark Gjoka
Mark Gjoka
2017-08-22T15:14:00+0000
Raziola Amzaj
Raziola Amzaj
2017-06-17T10:08:58+0000
Besa Serjani Islamaj
Besa Serjani Islamaj
2017-06-12T21:44:51+0000
Gena Brecani
Gena Brecani
2017-06-12T19:36:54+0000
Sherbim i shkelqyer per te gjithe ata qe kane nevoje te marrin benefite te mrekullueshme. Korrektese,siguri dhe mbi te... gjitha cilesi.. Jam shume e kenaqur nga puna juaj,faleminderit Ndihma Plus! Jua sugjeroj te gjitheve..read more
Petrika Papajorgji
Petrika Papajorgji
2017-05-27T12:59:06+0000
Sherbim shume i mire dhe i kulturuar. E sigurte qe do ti telefonoja pa hezitim.
Ariola Papajorgji
Ariola Papajorgji
2017-05-26T16:01:27+0000
Migena Xhafaj Nikolli
Migena Xhafaj Nikolli
2017-04-20T12:00:35+0000
Sherbim i shkelqyer dhe staf shume i mire.Une jam shume e sigurt qe shtepine time ia kam lene ne dore NDIHMES... PLUS.Gjithcka eshte korrekte dhe e paster.read more
Trej Trey
Trej Trey
2017-04-20T11:39:21+0000
Johan Marina
Johan Marina
2017-04-20T11:38:35+0000
Ariola Muco
Ariola Muco
2017-01-31T16:48:37+0000
Anxhi Muco
Anxhi Muco
2017-01-31T13:57:34+0000
Ju falenderoj per korrektesine dhe perkujdesjen, mbetem klientja juaj e kenaqur ��
Lamepetro Anisa
Lamepetro Anisa
2017-01-25T15:42:41+0000
Lori Haxhiu
Lori Haxhiu
2016-11-22T17:45:25+0000
Saimir Koci
Saimir Koci
2016-09-13T10:30:21+0000
Erjona Bushati
Erjona Bushati
2016-09-13T09:49:35+0000
Stela Ndoka
Stela Ndoka
2016-07-07T13:19:37+0000
Kledis Qevani
Kledis Qevani
2016-07-06T19:46:20+0000
Bowling Vlore
Bowling Vlore
2016-06-30T20:35:47+0000
Devi Vlore
Devi Vlore
2016-06-30T20:27:55+0000
Nina Kerxhalli
Nina Kerxhalli
2016-06-30T20:25:58+0000
Austela Fejzaj
Austela Fejzaj
2016-06-29T20:52:16+0000
Erida Lice
Erida Lice
2016-02-24T10:13:11+0000
Lorena Telhaj
Lorena Telhaj
2016-02-20T07:31:09+0000
Sara Lame
Sara Lame
2016-01-31T18:59:49+0000
Tedi Murati
Tedi Murati
2016-01-31T18:58:00+0000
Renols Amelia Toci
Renols Amelia Toci
2016-01-26T21:55:43+0000
Keti Lame
Keti Lame
2015-11-11T19:33:20+0000
Joni Vlore
Joni Vlore
2015-11-11T02:04:35+0000
Next Reviews
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this