Që të punësoheni si punonjëse pastrimi në familje, duhet të keni parasysh disa këshilla

Që të punësoheni si punonjëse pastrimi në familje, duhet të keni parasysh disa këshilla

Ç’përfaqëson punonjësja e shtëpisë?

Puna si punonjëse shtëpie është një profesion si gjithë të tjerët. Nëse këtë lloj pune do ta shohim si të tillë, duhet të kuptojmë se edhe personat që do të kryejnë këtë punë duhet të kenë një kualifikim të veçantë.

Më poshtë do të trajtojmë disa pika të ndryshme që i takojnë etikës profesionale, të tilla :

 • si duhet të sillemi në familjet ku do të punësohemi
 • çdo të thotë të jesh punonjëse shtëpie
 • baza këtij profesioni
 • kujdesi për çdo ambient të shtëpisë
 • detergjentët / llojet dhe përdorimi tyre

Të flasësh për profesionin e punonjëses së shtëpisë, nuk është edhe aq e lehtë sa mund të tingëlloj. Ashtu si çdo profesion tjetër, ka vështirësitë e veta. Këtë e themi duke mbajtur parasysh disa kushte :

 1. Mendësia shqiptarit

Është e vështirë si për zonjat që marrin përsipër shërbimin ashtu edhe për familjet që do të pranojnë të fusin në shtëpi një person të panjohur. Për këtë arsye e theksojmë se jeni ju ata që duhet, të parët, të ndryshoni këtë mendësi. Nëse e shihni këtë profil pune nën optikën e një mundësie punësimi si çdo tjetër ofertë pune, me anë të së cilës, një individ më pak i kualifikuar zgjedh të siguroj ose përmirësoj gjëndjen ekonomike të familjes së tij, si dhe gjëndjen tuaj psiko – sociale, vetëvlersimin për veten tuaj; do ta keni më të lehtë për të bindur edhe pjestarët e tjetër të familjes. Gjithashtu do ta keni më të lehtë t’i bëni ballë çdo lloj problematike tjetër që mund të rrjedh nga ky profil punësimi.

Shërbimi i pastrimit dhe mirëmbajtjes në familje, është një lloj trendi ose profili që nuk njihet ose nuk konsiderohet si profesion i mirëfillt në Shqipëri. Ndërkohë që në botë, ka jashtëzakonisht shumë kohë që njihet, pranohet dhe vlerësohet edhe si alternativë e mirëfill punësimi, konform ligjeve në fuqi.

Me kushtet dhe zhvillimet e viteve të fundit në vendin tonë, ka ardhur koha të pranojmë se një shërbim i till familjar është domosdoshmëri dhe mundësi punësimi si në çdo profil tjetër shërbimesh. Duke ecur paralel me konceptin e njohur tek ne se “punonjëse shtëpie merr veç ai që ka para”, të funksionoj edhe koncepti që “punonjëse shtëpie merr dhe ai që nuk ka kohë, pra që i leverdis më mirë të punojë vetë atje ku bën një punë më të kualifikuar dhe për punët e shtëpisë të marr një njeri tjetër” .

ETIKA PROFESIONALE     

Elementi më me rëndësi në profilin e shërbimeve familjare për pastrim, është komunikimi dhe etika.

Me komunikim profesional nënkuptojmë :

 1. evitimin e keqkuptimeve, duke trajtuar ngërçet midis palëve që në momentet e para kur krijohen
 2. evitimin e keqinerpretimeve
 3. evitimin e thashethemeve – si nga ana zonjës që merr shërbimin dhe nga ana familjes qe e punëson

Të tjerë element që punonjësja e pastrimit duhet të ketë parasysh kur ofron këtë shërbim janë :

 • të marr mesazhet gojarisht
 • të marr mesazhet dhe porositë me shkrim
 • të mësoj rregullat e funksionimit të ambientit të banimit dhe mënyrës se si funksionon dhe organizohet e përditshmja në familjen ku shërben ( çfarë detergjentësh përdoren, ku lihen çelësat, sa herë në javë duhen ndërruar çarçafët etj )

Punonjësja e pastrimit, gjatë kohës së punës, duhet të gjejë rrugën e duhur të komunikimit për të plotësuar kërkesat dhe pritshmërit e punëdhënësit. Prandaj elementi më me rëndësi në këtë etap është komunikimi i drejtpërdrejtë, i hapur dhe i sinqertë, duke pasur parasysh përvojën e fituar në këtë profil, por edhe gabimet që ndodhin gjatë punës.

Çfarë nuk lejohet të bëhet gjatë shërbimit tuaj në familje :

 • të sillni persona të tjerë në familjen ku punësoheni
 • të përdorni frigoriferin ose dushin, kur nuk është e lejuar
 • nëse keni nën kujdesin tuaj edhe fëmijët e familjes, mos abuzoni dhe shërbeni për aq sa mund të keni rëndë dakort paraprakisht me prindërit

Kujdes

 1. komunikoni me intonacionin e duhur
 2. vishuni dhe krihuni përshtatshëm për punë
 3. raportoni tek punëdhënësi për ditën e punës, arritjet dhe shqetësimet ose problematikat që mund të vini re në ambientin e tyre të banimit dhe tejkalojnë aftësitë tuaja për riparim ose zgjidhje.

 

Për punëdhënësin që kërkon zonja në shërbim në familje, e rëndësishme është që :

 • të kërkoni zonjën e duhur për sherbime mirëmbajtjeje në familjen tuaj, por dhe ju duhet të jeni familja e duhur për zonjën
 • ta trajtoni me respekt edhe përse zonja ndërron çarçafët e shtratit tuaj dhe ju pastron tualetin; kujtoni se është pikërisht aty për të kryer një punë që nuk e bëni dot vetë
 • nëse kërkoni shërbim me cilësi të lartë dhe të jashtëzakonshem duhet të ofroni pagesë të lartë dhe në raport të drejtë më kriteret dhe pritshmërit tuaja
 • nëse kërkoni njerëz të bësuar, duhet ta shndërroni këtë marrdhënie pune në punë të njohur ligjërisht, që do të thotë të përpiloni një kontratë të mirëfill shërbimi dhe punësimi me zonjën që përzgjidhni dhe të përmbushni të gjitha detyrimet ligjore si punëdhënës karshi zonjës së shërbimit
 • të lehtësoni punën e saj duke i dhënë udhëzime të shpeshta rreth funksionimit të shtëpisë dhe mënyrës se si ju do të dëshironit të procedohej më tej, gjithashtu duke u përpjekur të mbani pastër dhe rregull edhe vetë ambientin, brenda mundësive
 • të bëni të mundur që zonja juaj e shërbimit të pastrimit të trajtohet me të njëjtin respekt edhe nga pjestarët e tjerë të familjes
 • të keni të qartë që ajo nuk është skllavja juaj, është një zonjë që ofron një shërbim për të cilin familja ka nevojë dhe siguron jetesën dhe të ardhurat per familjen e saj.

 

Në profilin e individëve që zgjedhin të punësohen në sektoret e shërbimit në familje, hyjnë kryesisht gjinia femërore, zonja të cilat vijnë nga backgrounde më rurale; kanë arsimim të ulët ose të mesëm dhe nuk kanë një profesion të mirëfillt të specializuar ( rrobaqepëse, pastiçiere, kuzhuniere etj ), por që apsolutisht janë të afta të mirëmbajnë me pastrim një ambient banimi. Pavarsisht profilit të ulët të punës, që shpesh kategorizohet punonjësja e pastrimit në familje, ky oportunitet në të vërtetë është thjesht një mundësi punësimi me nder dhe dinjitet, nëpërmjet të cilit zonjat që zgjedhin të përfshihen, përpiqen të sigurojnë jetesën për veten dhe familjen.

Gjithashtu nga ana tjetër, familjet që kanë kapacitet financiar për të përballuar shërbime të tilla ( konstat ditor ose me javë ), duhet të jenë të ndërgjegjshme se nëpërmjet këtij profile pune, nuk janë thjesht duke marr një shërbim të caktuar në funksion të familjes së tyre. Por po krijojnë mundësi të reja punësimi dhe të ardhurash për familje të tjera, në vështirësi për punësim në kohët e modernes dhe teknologjisë.

Cilado qoftë forma me të cilën familjet marrin shërbime pastrimi ( privatisht me zonja që shërbejnë çdo ditë / nëpërmjet agjencive të profilizuara në këtë sektor ) duhet të jenë të sigurta që tashmë, ndërgjegjësimi për të realizuar shërbime me cilësi të lartë dhe seriozitet, për tu quajtur profesionist, është gjithmonë edhe nga ana zonjave që kërkojnë punësim, në nivel maksimal.

 

Burimi : “Manual për shërbimet në familje” – Sevim Arbana

 

NA NDIQNI NE FACEBOOK

Klientë të kënaqur

Xhulieta Kertusha
Xhulieta Kertusha
2022-04-12T09:18:59+0000
Sherbim i shkelqyer dhe shume profesional. Faleminderit “Ndihma Plus”!
Viktor Azzurro
Viktor Azzurro
2022-02-14T16:21:13+0000
Usufruisco del servizio di pulizie fornito da questa Agenzia e devo dire che sono molto professionali, precisi ed... attenti alle esigenze dei clienti. Il lavoro viene svolto velocemente, è ben coordinato. La persona di riferimento è sempre in contatto con il cliente.As one of Ndihma+ clients I can say that their cleaning service is very professional, fast and well-coordinated. The staff are polite, always in contact with the client and ready to help. Definitely would recommend them to others.read more
Dori Guxo
Dori Guxo
2021-07-02T12:12:11+0000
Ndihma plus - sherbimi me i mire ❤️
Enida Veshi
Enida Veshi
2020-06-23T07:28:05+0000
The best company, bravo 👏👏👏
Alexander ZS
Alexander ZS
2020-05-21T07:59:22+0000
I had an exceptionally wonderful experience with this company, particularly the boss, Katie, whom I was in... communication with. She speaks English fluently, responds quickly, and most importantly is efficient and responsible with incredible customer service skills. The cleaning itself is top notch and Katie will make sure it is done to your standards. I highly recommend all Albanians and internationals to contact this company for your cleaning needs. I look forward to using their services again in the future.read more
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
2020-02-18T13:11:21+0000
I meriton te ***** yjet zgjidhje e mire e shpejte e sakte jua sygjeroj dhe ju familje te interesuar ne cdo fushe qe... Agjencia Operonread more
Erblina Shahini
Erblina Shahini
2019-06-22T10:59:09+0000
Jam shume e kenaqur nga sherbimi profesional qe kam marre nga Ndihma. Sherbim i perkushtuar, me korrektesi dhe me staf... serioz. Shume faleminderit Valbona dhe Keti.read more
Mirela Spahiu
Mirela Spahiu
2019-01-31T12:39:31+0000
Ju falenderoj pa mase.Shpejtesi dhe impenjim ne maksimum perkundrejt kerkesave.Fale jush familja ime gjeti nje ndihme... ne kohe rekord.Ju uroj pune te mbare vajzaread more
Albana Cela Corja
Albana Cela Corja
2019-01-05T11:07:10+0000
Sherbim cilesor, i keshillueshem per kedo qe ka nevoje per ndihme ne punet e shtepise .
Julia Done
Julia Done
2018-12-03T09:39:19+0000
Shume e kenaqur me stafin tuaj, kam gjetur seriozitet , pergjegjshmeri dhe jeni nje zgjidhje shume e mire per cdo... person qe kerkon ndihme�read more
Klea Biba
Klea Biba
2018-11-19T19:19:05+0000
shume e kenaqur nga puna ,komunikimi dhe pergjegjshmeria.👏👏
Kozi Aliaj
Kozi Aliaj
2018-07-24T12:42:41+0000
Te shkelqyer, te pergjegjshem dhe shume profesional.
Olta Oli OS
Olta Oli OS
2018-06-13T11:20:32+0000
Sherbim shum i mir gjithashtu dhe nje staf shum i perkushtuar..
Valbona Gjonaj
Valbona Gjonaj
2018-06-13T11:13:14+0000
Sherbim i shkelqyer, staf i perkushtuar! Eshte agjensia e duhur per sherbime pastrimi dhe kujdesi ndaj femijeve dhe... moshes se trete...:)read more
Meri Gurabardhi
Meri Gurabardhi
2018-06-11T12:59:57+0000
Sherbim i shkelqyer me nje staf te pergjegjshem dhe profesional. Jam asistuar disa here nga kjo agjensi dhe gjithmone... sherbimi ka qene maksimal. Komplimenta te vecante per Ketin. Flm Ndihma Plus!read more
Franklin Luarasi
Franklin Luarasi
2018-06-02T12:46:47+0000
Drita Malo
Drita Malo
2018-02-04T21:52:43+0000
Enida Ismaili
Enida Ismaili
2018-02-03T09:14:31+0000
Meri Bala
Meri Bala
2018-02-03T08:59:17+0000
Nilda Nika
Nilda Nika
2017-10-26T06:12:56+0000
Sherbim i mire, staf korrekt dhe cmim i arsyeshem.
Klaudia Biba
Klaudia Biba
2017-10-25T10:13:31+0000
Shume e kenaqur per pastrimin e zyres nga stafi juaj
Oltion Mihali
Oltion Mihali
2017-10-25T10:12:05+0000
Stevi Stevja
Stevi Stevja
2017-10-25T09:55:13+0000
Sherbim shume i mire dhe staf korrekt. Nje agjenci qe e rekomandoj te te gjitha miket e mia dhe jo vetem
Dritan Ziu
Dritan Ziu
2017-08-28T14:28:54+0000
Nicko Nicko
Nicko Nicko
2017-08-22T15:14:29+0000
Mark Gjoka
Mark Gjoka
2017-08-22T15:14:00+0000
Raziola Amzaj
Raziola Amzaj
2017-06-17T10:08:58+0000
Besa Serjani Islamaj
Besa Serjani Islamaj
2017-06-12T21:44:51+0000
Gena Brecani
Gena Brecani
2017-06-12T19:36:54+0000
Sherbim i shkelqyer per te gjithe ata qe kane nevoje te marrin benefite te mrekullueshme. Korrektese,siguri dhe mbi te... gjitha cilesi.. Jam shume e kenaqur nga puna juaj,faleminderit Ndihma Plus! Jua sugjeroj te gjitheve..read more
Petrika Papajorgji
Petrika Papajorgji
2017-05-27T12:59:06+0000
Sherbim shume i mire dhe i kulturuar. E sigurte qe do ti telefonoja pa hezitim.
Ariola Papajorgji
Ariola Papajorgji
2017-05-26T16:01:27+0000
Migena Xhafaj Nikolli
Migena Xhafaj Nikolli
2017-04-20T12:00:35+0000
Sherbim i shkelqyer dhe staf shume i mire.Une jam shume e sigurt qe shtepine time ia kam lene ne dore NDIHMES... PLUS.Gjithcka eshte korrekte dhe e paster.read more
Trej Trey
Trej Trey
2017-04-20T11:39:21+0000
Johan Marina
Johan Marina
2017-04-20T11:38:35+0000
Ariola Muco
Ariola Muco
2017-01-31T16:48:37+0000
Anxhi Muco
Anxhi Muco
2017-01-31T13:57:34+0000
Ju falenderoj per korrektesine dhe perkujdesjen, mbetem klientja juaj e kenaqur ��
Lamepetro Anisa
Lamepetro Anisa
2017-01-25T15:42:41+0000
Lori Haxhiu
Lori Haxhiu
2016-11-22T17:45:25+0000
Saimir Koci
Saimir Koci
2016-09-13T10:30:21+0000
Erjona Bushati
Erjona Bushati
2016-09-13T09:49:35+0000
Stela Ndoka
Stela Ndoka
2016-07-07T13:19:37+0000
Kledis Qevani
Kledis Qevani
2016-07-06T19:46:20+0000
Bowling Vlore
Bowling Vlore
2016-06-30T20:35:47+0000
Devi Vlore
Devi Vlore
2016-06-30T20:27:55+0000
Nina Kerxhalli
Nina Kerxhalli
2016-06-30T20:25:58+0000
Austela Fejzaj
Austela Fejzaj
2016-06-29T20:52:16+0000
Erida Lice
Erida Lice
2016-02-24T10:13:11+0000
Lorena Telhaj
Lorena Telhaj
2016-02-20T07:31:09+0000
Sara Lame
Sara Lame
2016-01-31T18:59:49+0000
Tedi Murati
Tedi Murati
2016-01-31T18:58:00+0000
Renols Amelia Toci
Renols Amelia Toci
2016-01-26T21:55:43+0000
Keti Lame
Keti Lame
2015-11-11T19:33:20+0000
Joni Vlore
Joni Vlore
2015-11-11T02:04:35+0000
Next Reviews
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this