Fëmijët që bëjnë punë shtëpie, bëhen të rritur të suksesshëm!

Fëmijët që bëjnë punë shtëpie, bëhen të rritur të suksesshëm!

Punët e shtëpisë janë përgjegjësi e të gjithë pjestarëve në një familje, përfshirë këtu edhe më të vegjlit. Të lash pjatat, sigurisht që nuk është një aktivitet shumë i pëlqyeshëm për vetë të rriturit. Kështuqe për fëmijët, shpenzimi minimalisht i 20 minutave ne ditë për të boshuar lavamanin me enët e drekës, është diçka jashtë logjikës, gati – gati e padrejtë, veçanërisht kur gjithë interesi tyre personal është i fokusuar tek argëtimi. Dhe për këtë arsye, shpesh prindërit zgjedhin t’i mbajnë fëmijët e grupmoshës mbi  5 vjeç, sa më larg punëve të pastrimit në shtëpi! Kryesisht për të mos ‘i torturuar’ dhe me idenë se ‘do t’ju vijë koha të merre edhe me hekurin, lavatriçen, enët dhe fëmijët njëkohësisht edhe të dielën ne drekë’!

Por ajo çka duhet të dini me siguri është ideja se fëmijët që angazhohen nga prindërit për të kryer detyra të thjeshta të mirëmbajtjes së shtëpisë, kanë probabilitet dhe shanse më të larta që të shndërrohen në të rritur të suksesshëm në të ardhmen e afërt. Prandaj pavarsisht tekave të fëmijëve ose ndjesisë së fajit që provoni sa herë e vini në punë brenda mureve të shtëpisë fëmijën tuaj ( rregulloj krevatin, fshijë plhurat, palos rrobat etj ), mbani mirë parasysh këtë ide.

Përse është ide e mirë përfshirja fëmijëve në punët e shtëpisë? Sepse aktiviteti pastrimit në shtëpi ka të bëjë jo thjesht dhe vetëm me larjen e rrobave, hedhjen e mbeturinave, pastrimin e sobës etj. Të gjitha këto aktivitete mbi të gjitha  e mësojnë fëmijën në praktik se çfarë do të thotë të organizosh jetesën e përditshme. Ndodh zakonisht, që fëmijët të nënvlerësohen nga prindërit duke i trajtuar më të shumtën e kohës si të vegjël dhe të paditur, gati – gati si të ishin lule delikate, që thjesht duhet të duken bukur dhe ndriçojnë! Por e vërteta është se fëmijët ashtu siç kanë nevojë të ndjehen të sigurtë dhe në paqe brenda familjes, po ashtu kanë nevojë të ndjehen edhe të rëndësishëm, jo thjesht dhe vetëm të vegjël. Sigurisht që ka një kohë të duhur për gjithçka, por prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm që nëpërmjet aktivizimit të fëmijëve në punët e shtëpisë, nuk po abuzojnë aspak me ta, thjesht po ju mësojnë në praktik si të kujdesen për veten dhe si të bashkëpunojnë dhe organziohen si fillim brenda një skuadre të vogël ( familja ). Çka rrjedhimisht i mëson fëmijët se si të ndërveprojnë me të tjerët, të marrin përsipër përgjegjësi dhe të përkushtohen për ta kryer sa më mirë punën që ju besohet!

Më poshtë do të gjeni një listë me punët e shtëpisë që fëmijët mund të angazhohen sipas grupmoshës përkatëse :

  • Grupmosha 2- 3 vjeç : mund të kryej shumë mirë funksione të tilla si të ushqehet vetë, të ujisë lulet, të mbledh dhe vendos në vendin e caktuar lodrat e tij
  • Grupmosha 4 – 5 vjeç : mund dhe duhet të kryej shumë mirë këto funksione të vishet vetë, të vendos në vendin e duhur rrobat e palara, të shkoj në tualet vetë
  • Grupmosha 6 – 7 vjeç : mund dhe duhet të kryej shumë mirë këto funksione të rregulloj shtratin e tij / saj, të përgatis vetë çantën e shkollës, të lahet vetë
  • Grupmosha 8- 9 vjeç : mund dhe duhet të kryej shumë mirë këto funksione të ngrerë tavolinën pas vaktit, të sistemoj në dollap rrobat e tij / saj të pastra, të ndihmojë në kuzhinë
  • Grupmosha 10 – 11 vjeç : mund dhe duhet të kryej shumë mirë këto funskione të vërë rregull nëpër shtëpi, të nxjerr shëtitje kafshët shtëpiake ( qenin përshembull )
  • Grupmosha mbi 12 vjeç : mund dhe duhet të kryej shumë mirë këto funksione të nxjerri jashtë mbëturinat, të shkojë të blejë bukën ose pazare të vogla pranë shtëpisë, të përfshihet më gjërë në kuzhinë dhe gatim.

Kështuqë prindër, përfshirja e fëmijëve në punët e shtëpisë nuk ka të bëjë aspak me abuzim apo prishje rehatie. E gjitha lidhet ngushtësisht me përgatitjen e fëmijës tuaj për të kuptuar jetën në praktik. E rëndësishme është që të fokusohemi të rrisim një brez të ri të ndërgjegjshëm për kujdesin ndaj vetes si fillim dhe më pas për kujdesin, vëmendjen, respektin dhe gjithë faktorët e tjetër që nëpërmjet punëve të shtëpisë, i shkathtësojnë dhe ju mësojnë se si të ngrenë dhe krijojnë marrdhëniet jashtë ndikimit familjar ( gjithmonë i gatshëm për t’i mbrojtur dhe kudjesur).

NA NDIQNI NE FACEBOOK

Klientë të kënaqur

Xhulieta Kertusha
Xhulieta Kertusha
2022-04-12T09:18:59+0000
Sherbim i shkelqyer dhe shume profesional. Faleminderit “Ndihma Plus”!
Viktor Azzurro
Viktor Azzurro
2022-02-14T16:21:13+0000
Usufruisco del servizio di pulizie fornito da questa Agenzia e devo dire che sono molto professionali, precisi ed... attenti alle esigenze dei clienti. Il lavoro viene svolto velocemente, è ben coordinato. La persona di riferimento è sempre in contatto con il cliente.As one of Ndihma+ clients I can say that their cleaning service is very professional, fast and well-coordinated. The staff are polite, always in contact with the client and ready to help. Definitely would recommend them to others.read more
Dori Guxo
Dori Guxo
2021-07-02T12:12:11+0000
Ndihma plus - sherbimi me i mire ❤️
Enida Veshi
Enida Veshi
2020-06-23T07:28:05+0000
The best company, bravo 👏👏👏
Alexander ZS
Alexander ZS
2020-05-21T07:59:22+0000
I had an exceptionally wonderful experience with this company, particularly the boss, Katie, whom I was in... communication with. She speaks English fluently, responds quickly, and most importantly is efficient and responsible with incredible customer service skills. The cleaning itself is top notch and Katie will make sure it is done to your standards. I highly recommend all Albanians and internationals to contact this company for your cleaning needs. I look forward to using their services again in the future.read more
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
Albana Ndermjetsuese Per Kujdestare
2020-02-18T13:11:21+0000
I meriton te ***** yjet zgjidhje e mire e shpejte e sakte jua sygjeroj dhe ju familje te interesuar ne cdo fushe qe... Agjencia Operonread more
Erblina Shahini
Erblina Shahini
2019-06-22T10:59:09+0000
Jam shume e kenaqur nga sherbimi profesional qe kam marre nga Ndihma. Sherbim i perkushtuar, me korrektesi dhe me staf... serioz. Shume faleminderit Valbona dhe Keti.read more
Mirela Spahiu
Mirela Spahiu
2019-01-31T12:39:31+0000
Ju falenderoj pa mase.Shpejtesi dhe impenjim ne maksimum perkundrejt kerkesave.Fale jush familja ime gjeti nje ndihme... ne kohe rekord.Ju uroj pune te mbare vajzaread more
Albana Cela Corja
Albana Cela Corja
2019-01-05T11:07:10+0000
Sherbim cilesor, i keshillueshem per kedo qe ka nevoje per ndihme ne punet e shtepise .
Julia Done
Julia Done
2018-12-03T09:39:19+0000
Shume e kenaqur me stafin tuaj, kam gjetur seriozitet , pergjegjshmeri dhe jeni nje zgjidhje shume e mire per cdo... person qe kerkon ndihme�read more
Klea Biba
Klea Biba
2018-11-19T19:19:05+0000
shume e kenaqur nga puna ,komunikimi dhe pergjegjshmeria.👏👏
Kozi Aliaj
Kozi Aliaj
2018-07-24T12:42:41+0000
Te shkelqyer, te pergjegjshem dhe shume profesional.
Olta Oli OS
Olta Oli OS
2018-06-13T11:20:32+0000
Sherbim shum i mir gjithashtu dhe nje staf shum i perkushtuar..
Valbona Gjonaj
Valbona Gjonaj
2018-06-13T11:13:14+0000
Sherbim i shkelqyer, staf i perkushtuar! Eshte agjensia e duhur per sherbime pastrimi dhe kujdesi ndaj femijeve dhe... moshes se trete...:)read more
Meri Gurabardhi
Meri Gurabardhi
2018-06-11T12:59:57+0000
Sherbim i shkelqyer me nje staf te pergjegjshem dhe profesional. Jam asistuar disa here nga kjo agjensi dhe gjithmone... sherbimi ka qene maksimal. Komplimenta te vecante per Ketin. Flm Ndihma Plus!read more
Franklin Luarasi
Franklin Luarasi
2018-06-02T12:46:47+0000
Drita Malo
Drita Malo
2018-02-04T21:52:43+0000
Enida Ismaili
Enida Ismaili
2018-02-03T09:14:31+0000
Meri Bala
Meri Bala
2018-02-03T08:59:17+0000
Nilda Nika
Nilda Nika
2017-10-26T06:12:56+0000
Sherbim i mire, staf korrekt dhe cmim i arsyeshem.
Klaudia Biba
Klaudia Biba
2017-10-25T10:13:31+0000
Shume e kenaqur per pastrimin e zyres nga stafi juaj
Oltion Mihali
Oltion Mihali
2017-10-25T10:12:05+0000
Stevi Stevja
Stevi Stevja
2017-10-25T09:55:13+0000
Sherbim shume i mire dhe staf korrekt. Nje agjenci qe e rekomandoj te te gjitha miket e mia dhe jo vetem
Dritan Ziu
Dritan Ziu
2017-08-28T14:28:54+0000
Nicko Nicko
Nicko Nicko
2017-08-22T15:14:29+0000
Mark Gjoka
Mark Gjoka
2017-08-22T15:14:00+0000
Raziola Amzaj
Raziola Amzaj
2017-06-17T10:08:58+0000
Besa Serjani Islamaj
Besa Serjani Islamaj
2017-06-12T21:44:51+0000
Gena Brecani
Gena Brecani
2017-06-12T19:36:54+0000
Sherbim i shkelqyer per te gjithe ata qe kane nevoje te marrin benefite te mrekullueshme. Korrektese,siguri dhe mbi te... gjitha cilesi.. Jam shume e kenaqur nga puna juaj,faleminderit Ndihma Plus! Jua sugjeroj te gjitheve..read more
Petrika Papajorgji
Petrika Papajorgji
2017-05-27T12:59:06+0000
Sherbim shume i mire dhe i kulturuar. E sigurte qe do ti telefonoja pa hezitim.
Ariola Papajorgji
Ariola Papajorgji
2017-05-26T16:01:27+0000
Migena Xhafaj Nikolli
Migena Xhafaj Nikolli
2017-04-20T12:00:35+0000
Sherbim i shkelqyer dhe staf shume i mire.Une jam shume e sigurt qe shtepine time ia kam lene ne dore NDIHMES... PLUS.Gjithcka eshte korrekte dhe e paster.read more
Trej Trey
Trej Trey
2017-04-20T11:39:21+0000
Johan Marina
Johan Marina
2017-04-20T11:38:35+0000
Ariola Muco
Ariola Muco
2017-01-31T16:48:37+0000
Anxhi Muco
Anxhi Muco
2017-01-31T13:57:34+0000
Ju falenderoj per korrektesine dhe perkujdesjen, mbetem klientja juaj e kenaqur ��
Lamepetro Anisa
Lamepetro Anisa
2017-01-25T15:42:41+0000
Lori Haxhiu
Lori Haxhiu
2016-11-22T17:45:25+0000
Saimir Koci
Saimir Koci
2016-09-13T10:30:21+0000
Erjona Bushati
Erjona Bushati
2016-09-13T09:49:35+0000
Stela Ndoka
Stela Ndoka
2016-07-07T13:19:37+0000
Kledis Qevani
Kledis Qevani
2016-07-06T19:46:20+0000
Bowling Vlore
Bowling Vlore
2016-06-30T20:35:47+0000
Devi Vlore
Devi Vlore
2016-06-30T20:27:55+0000
Nina Kerxhalli
Nina Kerxhalli
2016-06-30T20:25:58+0000
Austela Fejzaj
Austela Fejzaj
2016-06-29T20:52:16+0000
Erida Lice
Erida Lice
2016-02-24T10:13:11+0000
Lorena Telhaj
Lorena Telhaj
2016-02-20T07:31:09+0000
Sara Lame
Sara Lame
2016-01-31T18:59:49+0000
Tedi Murati
Tedi Murati
2016-01-31T18:58:00+0000
Renols Amelia Toci
Renols Amelia Toci
2016-01-26T21:55:43+0000
Keti Lame
Keti Lame
2015-11-11T19:33:20+0000
Joni Vlore
Joni Vlore
2015-11-11T02:04:35+0000
Next Reviews
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this