Zakone të mira

Mendoni se janë gjëra të thjeshta dhe logjike, që s’ka shanse të ketë njeri të mos i dijë! E vërtetë! Jeta të mëson shumë rrugës, pavarsisht arsimimit dhe kulturës. Por ashtu siç të mëson është edhe një sfidë më vete që në të përditshme mbush secilin nga ne me ngarkesë të madhe. Prandaj duhet të […]

Udhëzime praktike pastrimi në ambiente familjare

Sigurisht që nuk ka zonjë shtëpie, veçanërisht nëse është edhe me origjinë shqiptare, që të mos ketë mësuar që nga fëmijëria të mirëmbajtë pastërtinë në ambientin ku banon! E përjashtojmë në mënyrë kategorike, nuk ka! Kur vjen puna tek pastrimi, elementët që mund të na lidhin duart janë të shumtë si : lodhja / ngarkesa […]

13 strategji për të nxitur kureshtjen tek fëmijët

Kurioziteti është elementi që na udhëheqë dhe ndihmon për të mësuar gjëra të reja, prandaj është  me rëndësi të veçantë në procesin e të nxënit. Si të rritur, mënyrat për të nxitur kuriozitetin janë më të gjëra dhe të larmishme, por tek të vegjlit ky proces është disi më i vështirë dhe i ngatërruar. Sipas […]

Udhëzime praktike për shërbimet e kujdestarisë për moshën e tretë

Të kujdesesh për një të moshuar do të thotë në radhë të parë të përmirësosh mirëqënien dhe cilësinë e jetës së tij / saj dhe jo detyrimisht të rikuperosh aftësitë e tij funksionale dhe konjitive. E rëndësishme është që i moshuari të qëndroj në ambientin e tij jetësor duke i garantuar një përkujdjese të përshtatshme […]

Çfarë ndodh me martesën tuaj pasi bëheni prindër?

Ndryshimi marrdhënies nga të martuar në prindër dhe partner është njëherësh emocionues dhe sfidues! Është një përzerje midis lumturisë, rraskapitjes, tensionit dhe shqetësimit për fëmijën e sapo ardhur dhe njëherësh frikë nga të panjohurat e prindërimit. Një kombinim që shpesh herë, ju bën të harroni ose lini pas dore jetën tuaj të mëparshme si çift! […]

Rëndësia e lojës tek fëmijët!

Pavarsisht zhvillimeve të teknologjisë, ka ende nga ata që termin ‘lojë për fëmijë’ e lidhin ngushtësisht dhe në mënyrë të drejtpërdrejtë me një aktivitet të caktuar fizik, mendor dhe emocional. Dhe kjo është pikërisht sfida e kohëve moderne. Rëndësia e lojës, si formë kujdesi dhe ndihme e veçantë dhe me shumë rëndësi në zhvillimin e […]

Trende moderne prinderimi

Kjo është koha më e mirë e ndryshimeve në modelin e prindërimit. Dhe pavarsisht kulturës, mendësive, normave morale dhe edukative të një shoqërie, duket se modeli prindërimit ‘modern’ është duke u shndërruar në trend global. Psikologët e fëmijëve janë duke përgëzuar përpjekjen e brezit të ri të prindërve midis të 25 – 35 viteve në […]